Friday, September 29, 2006

Ca sa vezi.

Nu ma mai asteptam ca orasul asta sa mi se poata prezenta vreodata cu o fata noua, dar aseara chiar am avut o experienta placuta. Singura. Nu chiar atat de placuta, dar benefica si picata la momentul oportun.
Mi-am vizitat o prietena, si m-am trezit ca la ora 23:00 trebuia sa merg pe jos de la Kogalniceanu pana la Piata Romana. Singura. Nu m-a incantat foarte tare si foarte greu m-am dezlipit de confortul apartamentului amicei mele, mai ales ca incepuse un documentar interesant pe VH1. Dar vedeam cum se face din ce in ce mai tarziu, si impinsa de o teama nativa de a umbla pe strazi singura noaptea, am pornit.
Mi-a trecut prin cap sa o tai prin Cismigiu dar cumva am demontat alternativa asta destul de repede. Ceva legat de boschetii in care nu vezi niciodata ce se ascunde parca...
Si am luat-o pe bulevard. Da, pe bulevardul pe care l-au izolat ca sa poata face slalomuri in liniste coloanele francoficiale. V-ati plimbat pe acolo?
E ALTA atmosfera, pe cuvant. E liniste, e curat, jur ca oamenii merg pe strada altfel, de parca vor sa faca impresie buna la "musafiri", si in plus vorbesc parca in soapta, ca sa nu deranjeze (asta m-a spart). E, toate astea accentuate de faptul ca era noapte. Ma rog, e adevarat ca la un moment dat m-a acostat un politist cu originala replica "Singurica, domnisoara?". Eu: "Pai ce sa fac...". El: "Pai nu va e frica?". Eu: "Nu ca sunteti dumneavostra peste tot...". Dar stiti ceva? Nici macar discutia asta nu a fost intrusivo-taraneasca. Mi-a vorbit de parca toti oamenii care erau in locul ala atunci erau complici in a face atmosfera placuta. Pentru francezi, pentru Basescu, pentru noi, nu stiu. Dar am simtit si in tonul lui aerul asta de complicitate intru civilizatie. Am uitat sa mentionez ca se mai auzea din cand in cand un elicopter survoland zona. M-am simtit ca in Gotham.
Cand am ajuns la Calea Victoriei, era plin de oameni pe strada. Oameni imbracati frumos, ca de iesit seara in oras, care aratau de parca tocmai veneau de la ceva eveniment cultural. Era o atmosfera draguta. Un fel de varianta eleganta si intelectuala la hoardele de pe strazi dinaintea unui concert mare. Parca mi s-au parut mai luminate galeriile de arta si mai vii restaurantele pe langa care am trecut, but then again poate era doar atmosfera. In Piata Revolutiei erau asezate organizat scaune de plastic, majoritatea erau si ocupate, si pe doua ecrane rula un film frantuzesc. Temperatura era optima, fix ca atunci cand spui "E placut afara.".
Sau poate doar am vrut eu sa fie asa de placuta plimbarea mea. Poate "sommet"-ul asta a facut mai mult rau decat bine. Gaura la buget, incurcaturi in trafic, diplomatie cu diversi fosti si actuali dictatori. Habar nu am.

p.s. Cu greu m-am abtinut sa folosesc expresii in franceza in post-ul asta. Mi s-ar fi parut de prost gust. Am rezistat eroic!

Inchei cu "song of the day": Cars - Drive.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

stefan apateanu a mancat-o pe candy care a mancat croissantul. si pe mine m-a mancat ieri.

5:02 PM  
Blogger silvia g said...

m-a mancat de locul pe care trebuia sa il sterg cu un brief acum doua zile.

5:05 PM  

Post a Comment

<< Home

eXTReMe Tracker